Inarijärven vaellus


Inarijärvi parhaimmillaan

                 Niin syvä on kuin pitkäkin. 
                   Kukaan sitt' ei mitannut, 
                     syvyyttä Inarin.

Tämä Maamme-kirjan runon säe kuvaa hyvin pohjois-Lapin suurinta ja Saimaan jälkeen Suomen toiseksi suurinta järveä, jonne suuntasimme viikon mittaisen matkan juhannuksena.
Matkaa oli suunniteltu pitkin talvea. Suurimman ongelman muodosti sopivan kuljetuksen järjestyminen kahdeksan hengen porukalle ja tavaroille. Matkakuluja varten hankimme varoja monin tavoin mm. ylläpitämällä talven kirkkopuiston lintujenruokinta-automaattia, sekä lintulautoja ja -pönttöjä myymällä. Loput kuluista saimme avustuksena kaupungin nuorisotoimelta.

Monille 14-15 vuotiaista kerholaisista kesämatka Lappiin ja Inarijärvelle oli ensimmäinen kerta. Tuskin Inarijärveä parempaa paikkaa juhannuksen viettoon löytyykään. Monena iltana saatiin ihailla yöttömän yön aurinkoa lämpimän sään vallitessa.
Toisin kuin esim. Päijänne, Inarijärvi on muodoltaan pyöreähkö. Vaikka järvessä on yli 3300 saarta, löytyy järvestä useita lähes rannattomia ulappoja. Karikkoisten rantavesien ja läheisen Jäämeren vuoksi järvi on varsin arvaamaton. Hetkessä tuuli saattaa kääntyä pohjoiseen ja nostattaa metriset, terävät laineet, jossa tavallisella veneellä liikkuminen on vaarallista. Runsassaarisella järvellä liikkuminen vaatii erityistä tarkkuutta navigoinnin suhteen. Saarien samankaltaisuus johtaa helposti harhaan ja karille ajoon. Järven isot saaret ovat mäntyvaltaisia, pienet puolestaan tunturi- tai vaivaiskoivun peittämiä, osin täysin puuttomia. Järven vesi on kuuluisa kirkkaudestaan. Pohjan voi nähdä jopa kymmenen metrin syvyydestä. Veden kirkkaus paranee mentäessä järven pohjoisosia kohti. Saamelaisille Inarijärvi on pyhä järvi. Vesien valtias Ukko ylijumala asuu perimätiedon mukaan lähellä Inaria kalliopahtasaaressa antaen elämän ja suojellen tapaturmilta. Saaressa olevaan luolaan asukkaat toivat aikoinaan uhrinsa jumalalle.


Inarinjärven saaret ovat hyvin karuja suurten selkien reunalla

Asuttuja taloja Inarijärven alueella on erittäin harvassa. Paikalliset asukkaat ovat muuttaneet kyliin ja asunnot ovat jääneet autioiksi. Toistaiseksi järvi on säästynyt runsaalta kesäasuntojen rakentamiselta. Retkeilijöitä varten saarissa on puolen tusinaa autiotupia.

Matka Ivaloon toteutettiin vuokramaasturilla, jossa oli paikat seitsemälle. Tavaroita varten saatiin lainaksi iso, kuomulla varustettu teliperäkärry. Järvellä liikkumista varten vuokrattiin Veskoniemen kalasatamasta kolme venettä, joista yhteen pantiin tavarat. Mukaan olimme ottaneet kaksi omaa perämoottoria ja niihin polttoaineen. Matkan tarkoituksena oli paitsi katsella hienoja maisemia, myös selvittää alueella pesiviä lintuja valtakunnalliseen lintuatlas-projektiin liittyen. Juhannuksen seutu on tässä mielessä Lapissa parasta aikaa. Lapissa on silloin vielä kevät, pesintä on vasta alkanut ja linnut ovat äänessä. Juhannusaattoillan vietimme teltoissa Kärppäsaaren tuvan tuntumassa, jossa oli harmiksemme paikallisia juhlijoita.

Sopivan tilaisuuden tullen tietysti kokeiltiin kalaonnea aina kun pysähdyimme, ja muutaman harjuksen ja hauen se tuottikin. Kävimme Partakon kylässä, josta käsin teimme parin yön mittaisen vaelluksen järven pohjoispuolella lintuhavaintoja tehden.


Jääsaaren autiotupa

Pohjoisen sijaintinsa vuoksi lintujen määrä pohjois-Lapissa on huomattavasti pienempi kuin etelä-Suomessa. Lajeja on niin ikään vähän. Koko viikon retken aikana niitä kertyi viitisenkymmentä, joista pohjois-Lapin lajistoon tyypillisesti kuuluvia ovat mm. vesipääsky, lapinsirri, taviokuurna, mustalintu, piekana, ampuhaukka, tylli, pikku kuovi, lapintiira, hiiripöllö ja tilhi. Ken Lapissa liikkuu kesällä, oppii niin halutessaan varmasti tuntemaan pajulinnun ja järripeipon äänet, niin yleisiä ne siellä ovat.

Aina kun Lapista puhutaan, kuvaan liittyvät myös hyttyset, joita lämpimien säiden vuoksi oli metsissä tyyninä aikoina melkoisesti. Tähän olimme varautuneet huolella hyttyshupuin ja -öljyin. Joukossa kun oli ensikertalaisia Lapin kävijöitä.
Illat tahtoivat usein sijoittua mihin vuorokauden aikaan hyvänsä, mutta sillä ei liiemmin ollut merkitystäkään. Aurinko kun paistoi yötä päivää, niin ajan tajukin alkoi hämärtyä. Nukutaan, silloin kun väsyttää - oli matkan motto. - Ajatus, jota kannattaa jokaisen joskus kokeilla.
Illat nuotion loisteessa veden äärellä jäivät varmasti monen retkeläisen mieleen. Kuukkelit tulivat usein läheisille männyn oksille katsomaan, löytyisikö jotain suuhun pantavaa. Hyttysiä yritettiin pitää loitolla lisäämällä puita nuotioon. Iltapalaksi syntyi milloin lettuja hillon kera, välistä nuotiolenkkiä tai paistettua kalaa, joskus vain kaakaota ja leipää.
Väsymys painoi vähitellen itsekunkin mieltä. Porukka hiljeni kukin omiin telttoihinsa pois hyttysten ulottuvilta. Päivä oli usein pitkällä, kun pajulinnun vaimea ääni saattoi väen unten maille.


Retkiporukka tauolla

Viikko Inarin Lapissa kului nopeasti, ehkä liiankin pian ja oli kotiin paluun aika. Vaikka porukka olikin vähästä nukkumisesta väsynyt, yhteishenki pysyi hyvänä. Eikä mielialaa liiemmmin masentanut saappaiden uppoaminen suohon tai makuupussin kastuminen veneessä. Puhuttiinpa jo paluumatkan aikana uudesta Lapin matkasta, silloin taas uusiin maisemiin.

Teksti ja kuvat:
Hannu Koivisto

Lisää kuvia Inarijärveltä