Kilpisjarven tunturit

Cat 5e-kaapelin valmistus

Cat5e kaapeli on suojaamaton, siinä on neljä paria toisiinsa kierrettyjä johtimia. Kaksiväriset johtimet ovat nollajohtimia. Kaapeli voidaan rakentaa suoraan tai ristiin kytketyksi. Suoraan kytkettyä käytetään eri tasoisten laitteiden kytkentään (esim. tietokone - kytkin). Ristiin kytkettyä käytetään saman tasoisten laitteiden kytkentään (esim. kytkin - kytkin). Suoraan kytketyssä kaapelissa molemmat päät ovat samanlaiset. Yleisin suora kytkentätapa on TIA-568-B, mutta myös TIA-568-A toimii.
Ristiin kytketyssä kaapelissa toinen pää kytketään 568-B ja toinen 568-A johdotuksen mukaisesti. Kaapelin eristeessä voi olla mainita "verified to TIA-568-B". Siinä johtimien järjestys sopii hyvin manittuun kytkentätapaan.

Toimenpiteet:

• Kuoritaan päällyseriste vähintään 2,5 cm matkalta, levitetään johtimien kierreparit auki ja suoristetaan johtimet niitä sormien välissä vetäen.
• Asetetaan johtimet järjestykseen vierekkäin saman suuntaisiksi pitäen niistä kiinni peukalon ja etusormen välissä.
• Leikataan johtimet pihdeillä 12 mm pituisiksi. On tärkeää, että leikkauslinja on suorassa kulmassa johtimiin nähden.
• Jos johtimet pyrkivät päällekkäin, niitä voi levittää painamalla peukalon kynnellä. Työnnetään johtimet liittimen pohjaan ja painetaan kiinni puristuspihdeillä.Johdinten järjestys