Kilpisjarven tunturit

Cat 5e-kaapelin valmistus

Kaapelin päiden tekoa varten tarvitaan puristuspihdit, moduuliliittimiä (RJ-45) ja cat-5 verkkokaapelia. Monet alan verkkokaupat myyvät näitä.

Kaapeli voidaan rakentaa suoraan tai ristiin kytketyksi. Kaapelissa on kahdeksan johdinta, joista neljä johdinta ovat pareittain vastaavan väristen raidallisten nollajohtimien kanssa. Suoraan kytketyssä kaapelissa molemmat päät ovat samanlaiset. Yleisin suora kytkentätapa on TIA-568-B, mutta myös 568-A toimii.
Ristiin kytketyssä kaapelissa toinen pää kytketään 568-B ja toinen 568-A johdotuksen mukaisesti. Kaapelin eristeessä voi olla mainita "verified to TIA-568-B". Siinä johtimien järjestys sopii hyvin manittuun kytkentätapaan.

Toimenpiteet:

• Kuoritaan päällyseriste vähintään 2,5 cm matkalta, levitetään johtimien kierreparit auki ja suoristetaan johtimet niitä sormien välissä vetäen.
• Asetetaan johtimet järjestykseen vierekkäin saman suuntaisiksi pitäen niistä kiinni peukalon ja etusormen välissä.
• Leikataan johtimet pihdeillä 12 mm pituisiksi. Tämä on kriittisin vaihe liittimen toimintaa ajatellen. On tärkeää, että leikkauslinja on tarkasti suorassa kulmassa johtimiin nähden.
• Tarkistetaan vielä, että johtimien järjestys on oikea. Jos johtimet pyrkivät päällekkäin, niitä voi levittää painamalla peukalon kynnellä. Työnnetään johtimet liittimen pohjaan ja painetaan kiinni puristuspihdeillä.Johdinten järjestys